znojmo-jazzfest

ZÁVĚREČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA: JazzFest Znojmo skončil, 1.2.2018

V březnu čeká návštěvníky ještě odložený koncert patrona festivalu. Závěrečná zpráva shrnuje hlavní festivalové momenty.

JazzFest Znojmo skončil.
V březnu čeká návštěvníky ještě odložený koncert patrona festivalu

11. ročník JazzFestu Znojmo skončil. V 10 festivalových dnech zaznělo 13 koncertů a na jeden si návštěvníci ještě počkají. 8. března vystoupí ve Znojemském divadle Peter Lipa s Milanem Lasicou. Celkem festival se svými akcemi zavítal na 10 různých míst. Návštěvnost, minimálně 2 000 milovníků jazzu, řadí tento ročník k nejvydařenějším.

Svědky jedinečných jazzových zážitků byla sklepení historických domů v centru Znojma, restaurace PREMIUM hotelu, znojemské divadlo, ale i kulturní dům v Šaldorfě či zasněžená Obroková ulice ve Znojmě.

„Z hlediska návštěvnosti to byl jeden z nejúspěšnějších jazzových festivalů, které jsme dělali. Prakticky všechny koncerty byly naplněny a u některých jsme už stopovali předprodej před zahájením koncertu,“ radoval se za pořadatele Jiří Ludvík, prezident festivalu.

Z ohlasů na festival je vidět, že ve Znojmě se jazzu daří. „Publikum bylo geniální. Lidé ocenili vysoce kvalitní program, na kterém jsme si dali záležet. Na druhou stranu účinkující, nešetřili chválou na Znojmo a atmosféru na koncertech,“ uvedl Ludvík.

JazzFest ve Znojmě překračující hranice

Letošní ročník JazzFestu se nesl v duchu mezinárodních spoluprací. S programem nám pomáhal a ochrannou ruku nad námi držel Peter Lipa, fenomenální slovenský jazzman. Ze Slovenska také přijela autentická Sisa Fehér, která vyprodala koncert ve sklepení penzionu U císaře Zikmunda. Slovensko na našem festivalu reprezentoval také Peter Palaj s kapelou. Na programu byl také tradiční novoroční koncert hollabrunnských muzikantů ve znojemském divadle. Do Znojma poprvé zavítal také dvacetiletý saxofonista s neuvěřitelným talentem Alexander Bone z Velké Británie. Festival zakončil jeden z nejuznávanějších kytaristů Velké Británie Nigel Price. „Letos poprvé vycestoval festival i za hranice. V rakouském Drosendorfu jsme objevili úžasný hudební klub, kde v rámci JazzFestu vycestoval Vilém Spilka se svojí kapelou,“ řekla produkční festivalu Barbora Buliščaková.

Peter Lipa se svým hostem přijedou 8. března

Festivalu se nevyhnul ani jeden přesun koncertu. Kvůli organizační změně na straně účinkujících musíme jsme přesunuli závěrečný koncert festivalu, na kterém měl předvést autorskou tvorbu Peter Lipa a jeho dlouholetý umělecký partner Milan Lasica. Koncert s názvem Podobnosť čisto náhodná přesouváme z 30. ledna na 8. března. Začátek koncertu bude v 19.00 a místo konání, tedy Městské divadlo Znojmo, zůstává. Lístky lze ještě nyní koupit přes síť SMS Ticket i přes TIC Obroková ve Znojmě.

Autorská dvojice Lipa a Lasica má na svém kontě za posledních 35 let více než 50 společných písní. Koncert nabídne výběr toho nejlepšího a nejúspěšnějšího. „Strávit chvíle ve společnosti pana Milana Lasici je mimořádný zážitek. Od příchodu na jeviště je cítit pohoda a vtip, které rozdává. A představí se také jako zpěvák, spolu zazpíváme tři duety,“ sdělil Lipa.

Fyzičko se střetne s duchovnem v červenci ve Znojmě

Festivalový tým se už plně vrhl do práce na červencovém Hudebním festivalu Znojmo, festivalové téma po vzoru letošního ročníku opět nebude věnovat výročí jednoho skladatele, tak jak tomu bylo v dřívějších ročnících. „Jako stěžejní téma si vezmeme svár duše s tělem. Fyzično se bude potýkat s duchovnem,“ prozradil dramaturgii letošního ročníku Jiří Ludvík. Inspirace vzešla z festivalového projektu příštího roku. „Už nyní připravujeme pro 14. ročník festivalu Svár duše s tělem Emilia de' Cavalieri. Libretto napsal Agostino Manni,“ dodal.

„Stěžejní projekt ve vlastní produkci festivalu představí nejstarší oratorium s komickými a zábavnými prvky ve scénickém provedení. Skladba je hudebně-dramatickým zpracováním oblíbeného středověkého literárního motiv,“ prozradila produkční Barbora Buliščaková.

Na festivalu nebudou chybět tradiční oblíbené koncepty, jako je koncert při svíčkách, hudba v ulicích, koncert s dražbou vín v Uherčicích a další. Patron festivalu Pavel Šporcl letos vystoupí v rámci festivalu dvakrát.

JazzFest Znojmo v číslech

2 000 návštěvníků