znojmo-jazzfest

TISKOVÁ ZPRÁVA: V pátek 19. ledna startuje festival ve Znojmě, 15. 1. 2018

Jedenáctý ročník JazzFestu Znojmo spustí hudební lavinu v pátek 19. ledna a potrvá až do 30. ledna. 14 festivalových koncertů se koná povětšinou v centru Znojma, v klubech, sklepeních a vinárnách, ale i na ulici v centru města nebo v Městském divadle.

Jazzový festival, který ve Znojmě propojuje různé formy jazzu s vínem místních vinařů. Letos poprvé přesáhl hranice Znojma a vydal se i do Rakouska. Další z novinek je Jazzový večer v klubech, který se poprvé koná v podnicích velmi blízko u sebe, proto mohou zájemci stihnout i více koncertů za večer. Autentické prostoty znojemských vináren, sklepů a klubů přinesou jedinečný zážitek a odstartují tak 11. JazzFest Znojmo. Jazzový večer v klubech je totiž první akcí na pestrém programu festivalu.

Peter Lipa s bigbandem opráší hity, které dávno nezpíval

Patronem festivalu je Peter Lipa. Ten se na letošním ročníku festivalu představí dvakrát na dvou různorodých koncertech. Účinkovat bude se znojemským BigBandem ZUŠ Znojmo a také se svým dlouholetým uměleckým partnerem Milanem Lasicou. „Zpívat s bigbandem je pro každého zpěváka, který se pohybuje v oblasti jazzu a blues, vždy velký svátek. Běžně se takové příležitosti nenaskytnou. Pro mě je to také šance zavzpomínat si na mé oblíbené písně, které jsem už dávno nezpíval,“ svěřil se patron festivalu Peter Lipa.

Peter Lipa zakončí festival 30. ledna koncertem s Milanem Lasicou. Tato autorská dvojice má na svém kontě za posledních 35 let více než 50 společných písní. Koncert nabídne výběr toho nejlepšího a nejúspěšnějšího. „Strávit chvíle ve společnosti pana Milana Lasici je mimořádný zážitek. Od příchodu na jeviště je cítit pohoda a vtip, které rozdává. A představí se také jako zpěvák, spolu zazpíváme tři duety,” sdělil Lipa.

Mezinárodní přesah svědčí o čím dál známějším jménu festivalu

Prezident festivalu Jiří Ludvík si letošní program velmi pochvaluje a považuje festival za jeden z nejvydařenějších. „Letos se nám podařila taková zajímavá věc. Všechny koncerty Jazzového večera v klubech se odehrají na pěti místech, která jsou všechna takzvaně na pětníku. Nejsou od sebe více jak dvě stě metrů,“ říká Ludvík. Akce, která se koná v rámci JazzFest Znojmo už pojedenácté, tedy od prvního ročníku, sdružuje 5 koncertů během jednoho večera. Letos se koná v samých sklepních prostorech s autentickou atmosférou: hotel Lahofer, penzion Austis, penzion U císaře Zikmunda, klub Na Věčnosti a Vysokoškolský klub Harvart.

Zahraničního přesahu si pořadatelé velice váží. „JazzFest Znojmo se stal známou akcí nejen mezi Znojmáky, ale dostal se i přes hranice a oslovují nás jazzmeni z celé republiky s touhou si ve Znojmě zahrát. A to je vyznamenání,” uvádí prezident festivalu. Koncert Viléma Spilky s kapelou jsme připravili v rakouském Drosendorfu, ze zahraničí k nám přijíždí angličtí přední jazzoví muzikanti Alexander Bone a Nigel Price a letos hostíme i mnoho talentovaných účastníků ze Slovenska.

Některé koncerty se naplní již předprodejem

Jako každoročně návštěvníci oceňují snížené vstupné v předprodeji a některé koncerty jsou vyprodané, nebo téměř vyprodané. „Koncert Petera Lipy s Milanem Lasicou je vyprodaný. Stejně tak tradiční novoroční koncert hollabrunnských muzikantů, který se také koná ve znojemském divadle, už hlásí jen několik posledních volných lístků. Koncert Bigbandu ZUŠ Znojmo se velice rychle vyprodává. Mají ve Znojmě hodně příznivců a netradiční spojení s Peterem Lipou láká. Známý slovenský jazzman bude hrát repertoár BigBandu. Některé prostory mají hodně malou kapacitu, a tak se ještě může stát, že budeme hlásit vyprodáno i u nějakých dalších koncertů, ještě než začne festival,” přiblížila produkční festivalu Barbora Buliščaková.

PROGRAM JAZZFESTU ZNOJMO

Dokumenty ke stažení